"je jedno na jaké straně stojíte důležité je jít rovně..."

Lýkožrout Smrkový

14.08.2011 07:18

 

Co je dobré vědět dříve než vás v TV pomasírují Dobře placení odborníci ..

 

Brouček který se stejně jako Mandelinka stává politickým prostředkem pro prosazení jistých zájmů.

Ať je to jak koli i Mandellinka i ten lýkožrout Smrkový si žije svým životem nezajímají ho ani ani politické ambice nezná pojem národní park a co vůbec postrádá  tohu být mediální hvězdou přes to všechno se stal nástrojem moci, která z této kauzy začala dělat modelový precedentní případ o moci a síle státní mašiny.

Jednoduše i podle slov rádoby ministra Životního prostředí Chalupy je přece na čase aby tady zase zavládl Kapitalismus, aby přeci lidé z ulice neměli možnost rozhodovat o životě okolo sebe . Z ochránců přírody se mediálně dělají aktivisté neb kouzlo češtiny umožnuje i takto lehce rétoricky změnit postoj veřejnosti k určité skupině jen změnou pojmenování. Ale zpět k jádru věci čili k Broučkovi Lýkožroutovi říkejmemu tak, jak všude Kůrovec.

Předně je dobré o něm vědět, že tento brouk se krmí především nemocnými a spadanými stromy protože i ten bezbraný Smrk má své způsoby ochrany a i ten neschopný  les má své doktory.

Smrk zdravý a stepilý jednoduše Ve chvíli, kdy se lýkožrout zavrtá do kůry a naruší pryskyřičné kanálky, vyvalí  na něj mízu, kterou ho doslova přilepí a vetřelec tak zahyne. Zdravé stromy takto dokáží odolat náletu mnoha kůrovců.

Samozřejmě v případě kalamit nejsou ani zdravé stromy zcela v Bezpečí, ale při správném a včasném postupu se lze vyvarovat věcí jako nesmyslné mícení lesů.Samozřejmě pokud nejde o těžební lokality.....

Když selhává obrana stromů má i les své doktory Datlík tříprstý !

Datlík típrstý rád a hojně pojídá zejména  dřevokazný hmyz (kůrovci, tesaříci) a jejich larvy.

Co se tedy týká ochrany lesa je to velmi užitečný pomocník. Bohužel Datlík tříprstý  v ČR vzhledem k malému areálu rozšíření a zranitelnosti horských smrkových lesů považován za ohrožený druh :o( i TOTO JE KÁMEN ÚRAZU .... 

Pokud chcete spatřit datlíka tříprstého, musíte   na Šumavu, nebo  Beskyd! Jinde v ostatních horských lokalitách České republiky se vyskytuje jen zcela ojediněle. Co se týče početnosti tohoto druhu DOKTORŮ LESA MÁME máme na celou republiku poze několik set kusů .(300až500)

Lýkožrout má však v tomto ekosystému také svou funkci. Ještě než se přemnožil mimochodem vinou lidské neuvážené činnosti a začal napadat i zdravé stromy, patřil ke druhům, které zajišťovaly omlazení lesa a jeho dobrý zdravotní stav, protože napadal jen staré, slabé a nemocné stromy.

Tak podle mého názoru v  moři toho všeho co bylo a bude napsáno o tomto broučkovi Šumavě i celé kauze je jasné, že nic není ztraceno že les si tak či onak poradil i bez lidí a jeho hloupých snah o znásilnění lesa a jejich obyvatel vždyť největším škůdcem je bezdiskuze člověk, který si sám může klást za vinu nárůst populace tohoto škůdce i ony kalamitní stavy protože za tímto od počátku stála a stojí lidská hamižnost.A můžem se ptát kam se poděla druhová pestrost v lesích, kam se poděli i datlíci kdo může za holoseče a vysazování smrkových monokultur. Proč děláme z každého kousku přírody turistickou atrakci proč stále posunujeme cesty a zábavní centra blíže k přírodě.Ono chodit po horách a lese je dnes in a tak i odlehlá místa kde se vždy vydávali jen ti skalní fandové přírody jsou dnes jen prostředkem k zábavě. A tak je třeba mít les zelený plný stromů aby byl turisticky lákavou lokalitou, aby tak pomohl kolem lesů bydlícím lidí aspoň k nějaké obživě. Tak se i  z těch posledních enkláv divoké přírody stávají turistická centra obklíčena penziony sjezdovkami fast foody a podobným výdobitky moderního turismu kde je turistický salám a pláštěnka vyměněna za high tech vymoženosti a láska k oné přírodě se ztratila mezi hordou Návštěvníků co jsou IN.

 

bandita-cz

Vyhledávání

Kontakt