"je jedno na jaké straně stojíte důležité je jít rovně..."

Nečas v zajetí jaderných zájmů - tisková zpráva Hnutí DUHA a Calla

28.10.2011 06:20

 

Hnutí DUHA a sdružení Calla kritizují složení účastníků pracovní cesty předsedy vlády do Spojených států. Součástí delegace je i generální ředitel ČEZ Daniel Beneš nebo šéfové plzeňského strojírenského podniku Škoda JS, který patří ruským firmám. Ukazuje se, že i po odvolání Martina Romana z čela vedení společnosti nezmizel silný vliv energetických mastodontů na vrcholnou českou politiku.

 

Ekologické organizace také kritizují důvod pracovní cesty předsedy vlády, když Petr Nečas vyrazil za prezidentem Obamou vyjednávat o dalších reaktorech. Bez ohledu na případného vítěze tendru budou nové reaktory velmi drahou investicí. Zkušenosti ze dvou rozestavěných reaktorů v Evropě ukazují, že se cena dvou reaktorů v Temelíně může vyšplhat až k 300 miliardám korun (celý tendr - 5 reaktorů - pak k 700 miliardám korun) [1]. Americký zájemce se pak se svým reaktorem nedostal dále než do fáze příprav projektů [2].

 

Edvard Sequens ze sdružení Calla za koalici ekologických organizací řekl: „Ani jeden z účastníků tendru nemůže nabídnout vyzkoušené reaktory, které navíc neodstraňují rizika jaderné havárie či problém vysoceradioaktivního vyhořelého paliva. Česká energetika se stejně jako německá může obejít i bez nových reaktorů v Temelíně a to soustředěním sil na energetickou efektivitu, snížení spotřeby a využití potenciálu, který nabízejí obnovitelné zdroje.

 

Martin Sedlák z Hnutí DUHA dodává: „Ukázalo se, že postavit atomovou elektrárnu nezvládají ani ve Finsku nebo Francii. Jak si na takový superúkol mohou troufat patlalové, kteří dva týdny poté, co vyšla najevo největší aféra v historii českého byznysu, nedovedou hlavního podezřelého ani odvolat z klíčové dozorčí rady, a navíc uprostřed takového skandálu udělají členy vládní delegace z ruské firmy a z důležitého účastníka rošády v ČEZ do Bílého domu?“

 

Redakce / info: Hnutí duha

Vyhledávání

Kontakt