"je jedno na jaké straně stojíte důležité je jít rovně..."

Na světě jsou smysluplné alternativy života-bydlení a využití odpadů.

09.10.2011 06:51

 

Na světě jsou smysluplné alternativy života-bydlení a využití odpadů.

 

Michael Reynolds.......

 

 

Byl bych úplný hlupák kdybych zde nevzpomněl jméno Michael Reynolds(Architekt odpadu).

Ti co se s tímto člověkem třebas jen zprostředkovaně přes média poznali jistě ví o koho jde.

Je to tak osobitý člověk taková persona že na ni nelze zapomenout.

Pro ty co neví upřesním. Jedná se o Amerického architekta který je proslulý svými neotřelímy vizionářskímy projekty soběstačných domů, které nazývá Zemělodě. Při realizaci těchto projektů používá odpady všeho druhu bez problémů dokáže zužitkovat vše od plechovky od piva po pneumatiky a mnoho dalších materiálů které nemají valného využití a o jejich pálení a skládkování nemluvě.

Tento člověk na těchto projektech usilovně pracuje od Sedmdesátých let. Zdokonaluje myšlenku skutečného trvale udržitelného bydlení, které staví na omezení nutnosti napojení domů na veřejné sítě Energií . A pozor tento dům s těmito přednostmi není nabit high technologiemi všeho druhu právě naopak zde najdete prosté přímočaré řešení, která nijak svou aplikací(či při jejich výrobě) nespotřebávají extrémní množství energie.

V novém Mexiku  a ne jen jsou k vidění v reálu jeho myšlenky uvedené v Praxi.Je tam komunitní bydlení lidí, kteří naplňují tuto vizi. Soběstačných domů, které dokáží uživit své majitele.

Plně pasivní domy ukazují nakolik je možné omezit spotřebu energií, jak člověk může ne využít, ale používat to co mu příroda poskytuje včetně toho co dnes pokládáme za odpad. A to vše takovým způsobem, který nic neznásilňuje ani přírodu okolo ani člověka samotného.Bydlení v takových domech musí člověka naplnit spokojeností a jak víme od onoho vnitřního klidu se mnoho odvíjí i vztahy mezi lidmi.

Jak sám Michael Raynolds říká dnešní Archtitektura nijak nereflektuje na problemý se kterýma se lidé denoděnně potýkají. A to je špatně neboť architektura může lidem poskytnout mnoho řešení, která nás mohou posunout do jiné pozice vůči naší zemi než se teď nacházíme.V domě, který postavil jako první pro sebe i svou manželku bydlí 20 let dům je stále funkční a co více za tu dobu nepotřeboval ani zatopit dům plně kumuluje teplo i z nízkého zimního slunce do zdí z pneumatik a plechovek od piva. Dnes už má mnoho následovníků, mladých spolupracovníků a tak se jeho domy už pomalu tu a tam objevují i jinde ve světě. Dnes má komunita v Novém Mexiku rozlohu deseti akrů.Nikdo z nich tam netouží urvat si více ze života než je potřeba díky novým možnostem

tohoto bydlení nepotřebují vlastně nic.

I tyto skutečně efektivní myšlenky a nové směry samozřejmě naráží na tupost systému a jeho neutuchající snahu o šikanu a maximální ovladatelnost lidí. A tak jsou lidé co nechtějí být připojení k sítím a potažmo i veřejnému systému nepohodlní a systém se je snaží zničit. Proto i tato komunita zažila těžké chvilky selhalo právo Logika a zase vítězil pokřivený Panský země pohled. M.R „Máme tu někoho kdo nevidí dál než za stránky směrnic a myslím že to je příčinou toho co nás lidi na zemi čeká-je tu fůra llidí co přes ty stránky směrnic nevidí svět.“ A tak trvalo dalších sedm let projekt znovu rozhýbat sedm let potřebované energie na nesmyslný boj s úřady a sedm let zbytečné práce takového génia, který má ne jen vizi ale i znalosti v takové míře,že může učit lidi ve světě, jak zachránit sami sebe...!

A tímto se dostávám k tomu co mě mrzí nejvíce, je to to že tento způsob stavění a bydlení je zcela neslučitelný se Stávajícími způsoby Stavitelství architektury a schvalovacích obstrukcí zde u nás ještě palčivěji než v novém Mexiku. Protože stejně tady jako tam systém netouží po svobodných lidech, kteří vlastně nic nepotřebují proto že díky této svobodě vlastně ani nepotřebují onen systém !A tak i M . R . naráží na stejné problémy všude po světě ne jen ve státech. Proto i jeho následovníci kdekoli nebudou mít lehkou cestu, jak se vymanit z toho krutého kola ven. Nadále ti kteří chtějí měnit svůj život a své okolí k lepšímu, žít si tak trochu lidsky, nemají šanci nezapadají do tabulek přihlouplých obstarožních směrnic a jsou systému na obtíž.Ani na svém pozemku na své půdě si i nadále nebudeme moci žít svůj život podle svého svědomí a vědomí na dále tak nemůžeme být skutečně svobodní. Proto že ve skutečnosti nás tento systém potřebuje více než my jeho.

 

Bandita-cz/Green shot

 

Dokument Architekt odpadů ke shlédnutí zde.

Vyhledávání

Kontakt